top of page
Sumska 1 logoi white.png
Search
Writer's pictureŠumska 1

Volonterski kamp "Štap i kanap" 2020

Leta 2020 ugostili smo 20tak stranih volontera iz 14 zemalja. Imamo značajno iskustvo u organizaciji takvih dogadjaja, ali ovaj je bio nešto posebno.

Nikada nismo imali priliku da 3 meseca, u sopstvenoj kući, delimo prostor, sredstva i vreme sa potpunim neznancima. Svi su bili odlični, a neki su bili izvanredni.

Prvi mi na pamet pada Karlos iz Čilea, koji je bio prethodnica ostalih.

Momak od 34 godine, inženjer elektrotehnike, sa iskustvom u svojoj profesiji i u prosveti. Već 5 godina putuje planetom. Ne može da se složi sa onim što mu nudi liberalni kapitalizam u njegovoj zemlji.

Došao je na 2 nedelje ostao je 3 meseca.

Budio se i ustajao već negde oko 6.00h. Odmah bi radio vežbe, jogu, malo vežbi disanja, pa onda žongliranje, da bi već negde oko 6.30 čistio terasu i podove u kući. Tuširao se isključivo hladnom vodom.

Na zajedničkim sastancima je bio uzdržan što je bilo u oštroj suprotnosti sa njegovim veoma veselim temperamentom. Sve što je uradio bilo je besprekorno, bez obzira da li se radilo o njegovoj struci (struja) ili o stolarskim, zidarskim, molerskim poslovima, spremanju dvorišta…

Predveče je uživao u zalivanju bašte i koštanju našeg svežeg neprskanog povrća. Na muzičkoj radionici naučio nas je pravilnom izgovoru teksta pesme Chan, chan iz filma Buena vista social club...

Svaki obrok je glasno pozdravio rečima: „Un aplauso para el cocinero“ (jedan aplauz za kuvara/cu, što se najčešće odnosilo na Gogu).

Jednom rečju besprekoran mlad čovek....kada je otišao svi smo osetili veliki gubitak i to smo zajedno konstatovali na zajedničkom sastanku…

Ali ništa manje nisu bili vredni ili zanimljivi ni drugi: Leo iz Argentine, Izis, Andre, Mauricio iz Brazila, Tereza iz Meksika, Eli iz USA, Marija iz Kanade, Pavel i Natalija iz Poljske, Serhat i Fatih iz Turske, Ivan iz Rusije, Elena iz Španije, Nikola iz Srbije.

Početak jeseni sa nama su proveli Alen i Ema i njihov mali sin Šamu iz Madjarske...

Pre dve nedelje stigao je Jurij iz Rusije, a sada su u Šumskoj 1: Leo iz Italije, Arturo iz Argentine i Mike iz Danske.

Neka budućnost bude naklonjena ovim mladim, vrednim i vedrim ljudima.



118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page