top of page
DSC_5695.jpg

Upoznaj
nas

Turističko domaćinstvo Šumska 1 je smešteno uz sam Nacionalni park Fruška gora u blizini izletišta Popovica.

Rustična kuća okružena zelenilom, se nalazi na mirnom i ušuškanom mestu prostranog dvorišta veličine 3.500m2 sa dobrim alternativama (mogućnostima):

  • Za one koji vole prirodu Nacionalni park se nalazi odmah iza naše ograde sa 255km2 nepreglednih uglavnom lišćarskih šuma: lipe, bukve, hrasta i bagrema, sa 16 veštačkih jezera, 20 izletišta, 13 pravoslavnih manastira i velikim brojem obeleženih pešačkih staza.

  • Za one koji su tu poslovno ili koji žele da posete glavni grad Vojvodine Novi Sad i uživaju u vrednostima koje nudi grad, njegov centar se nalazi na svega 15 minuta automobilom.

Sredinom 2019 god porodice Sadžakov i Lindenberger su se odlučile za veliku promenu. Mesto našeg novog početka je bilo na granici Nacionalnog parka Fruška gora.  Tako se, konačno, naš san pretvorio u javu.

Šuštanje lišća , pucketanje grančica,  noćni zov šumske sove, pesma slavuja i kosa, reski krik ptice grabljivice postao je naš svakodnevni zvučni backgraund. Oduševljenje novim okruženjem nas je obavezalo da se prema svetu prirode odnosimo sa velikim poštovanjem i ljubavlju. Nastojimo da negativan uticaj naših svakodnevnih aktivnosti svedemo na minimum. 

Načinom na koji gradimo, uzgajamo hranu, koristimo vodu i energiju, upravljamo otpadom, igramo se i radimo rukovođeni interesima  ne samo sopstvenim nego i prirode u celini. 

U potkrovlju Šumske 1 izgradili smo sobe i kupatilo od prirodnih materijala (blato, slama, trska, drvo...), u čemu smo aktivno učestvovali, naravno vođeni savetima stručnjaka za ekološku gradnju prof. Horvat Lehela i nesebičnim entuzijazmom volontera međunarodnog volonterskog kampa 2020.

Mikroklima u našim prostorijama je prijatna jer zidovi dišu... Tokom vlažnih dana uzimaju vodu iz vazduha, a tokom suše - otpuštaju je. Energija sunca greje toplu vodu u našem solarnom bojleru, za potrebe domaćinstva.

Izgradili smo sistem za hvatanje i korišćenje kišnice, kao tehničke vode za tuširanje, pranje posudja, odeće i zalivanje. Hranu uzgajamo sami u 3 organske bašte pa je naša domaća kuhinja, ne samo, ukusna nego i zdrava.

Osim engleskog Wc-a, kojih ima dva u kući izgradili smo i 2 kompostna na placu za čije funkcionisanje nije potreban utrošak  najvažnijeg prirodnog resursa - vode.

Porodica Šumske
Goran.JPG

Goran Sadžakov

Prilično je lako objasniti činjenicu da Noah ovo mesto naziva " Fruška Goran". Njegov deda Goran i Fruška gora su ko brat i sestra rođena. 

Nakon višedecenijskog socijalnog, političkog i ekološkog aktivizma, istovremeno se baveći muzikom, kulturom i filozofijom, prepoznaje da naša porodična avantura ima potencijal da kombinuje sve aspekte života zbog kojih vredi živeti.

Goga.JPG

Gordana Kuzmanović Sadžakov

Goga je naša šumska čarobnica. Poznaje biljke i zna kako treba zaceliti rane.

Peva pesme uz koje se deca raduju i poznaje tajne zdrave i etički prihvatljive kuhinje. Koju god hranu da poželite rado će je dočarati za vas.

Iva.JPG

Iva Lindenberger

Ovo je Iva. Ona je, neki bi rekli, u srcu ove porodice.

Ponosna mama dvojice  veselih dečaka, pa ćerka, sestra i žena i drug - u jednom biću. 

Veruje da je lepši svet zaista moguć i srećna je da živi svoje reči i dela ovde, na Fruškoj gori.

Alvise.JPG

Alvise Lindenberger

Ovo je Alvise.

Rođen u Berlinu, od majke Italijanke, radi kao glumac u Švajcarskoj, a svoj dom našao je sa porodicom na Fruškoj gori.

Da, čini se kao da je na sve strane, ali kada mu date posao ili scenu, on je upravo tamo gde treba da bude.

Noah.JPG

Ovo je Noah Arjuna.

Ideja Šumske 1 stvorena je samo nekoliko nedelja nakon njegovog rođenja. Možda bez njega nikada ne bismo započeli ovu porodičnu avanturu na Fruškoj gori.

Noah voli šumske šetnje i traženje pečuraka, penjanje po drveću, a zimi sankanje po snežnim brežuljcima.

On je punokrvni Fruška-dečak!

Noah Arjuna Lindenberger

Eliah_edited.jpg

Eliah Maitreya je najmlađi član naše male porodične zajednice. Samo što nije počeo da hoda.

Zapravo je najvredniji član Šumske 1. Budi se pre svih, imajući na umu samo jedno: da istražuje!

Eliah Maitreya Lindenberger

f.jpeg

Filip Sadžakov

Ovo je Filip, naš doktor za hitne slučajeve. Bez njega zapravo ništa ne funkcioniše. Zapravo je misterija kako sve to on radi, ali radi. Lampe, cevi, računari - dođe, vidi, i popravi.Ali uprkos njegovom tehničkom afinitetu, srce mu snažno kuca za pozorište: budući da je na sceni od pete godine, polako gradi most između pozorišta i šume.

Ana.JPG

Ana Mirić

Ovo je Ana, naša šumska vila.

Staložena, promišljena, vesela i lepa kao Ledinačko jezero!

Čini da se svako oseća dobro u njenom prisustvu.

Anči uskoro završava studije turizma. Da, mi ćemo zapravo imati diplomiranog turizmologa u timu!

bottom of page