top of page

Poseti okolinu

Pored nezaboravnih utisaka koje ćete poneti iz Šumske 1 i njenog neposrednog okruženja, nudimo i obilaske atraktivnih turističkih destinacija u okolini:

- Novi Sad

- Petrovaradinska tvrđava

- Sremski Karlovci

Upoznaj Novi Sad

Novi Sad - glavni grad Vojvodine, drugi po veličini u Srbiji, iza Beograda.

Poslednjih godina sve više liči na moderne evropske gradove. Ipak, onaj starinski srednjoevropski senzibilitet duguje vremenima kada se u njega stizalo uglavnom vozom ili Dunavom, dok je još pripadao snažnom Austrougarskom carstvu. Prvi susret sa njim je susret sa drugačijim, zanimljivim, ležernim, i vedrim mestom u kome žive 23 nacije.

Upoznaj Petrovaradinsku tvrđavu

Na desnoj obali reke, naspram Novog Sada, nalazi se Petrovaradinska tvrđava, zdanje koje je dugo služilo kao vojna, trgovačka i izviđačka ispostava Keltima, Rimljanima, Vizantijcima, Francima i Austrougarima, mada se njoj najčešće pripisuje važnost koju je imala u borbi protiv turske opsade.

Godine 1526. je pripojena Turskom carstvu, a zatim 1691. vraćena Austrougarskom carstvu. Period između tih godina je bio napet i neizvestan. Kažu da nikada nije  osvojena oružjem i da je po površini druga najveća tvrdjava Evrope.

Upoznaj Sremske Karlovce

Mesto ušuškano brežuljcima Fruške gore, na samoj obali Dunava, bogato istorijom i kulturom.

U njemu je potpisan dugoočekivani Karlovački mir (1699. god) kojim je okončan Veliki Bečki rat izmedju Austrougarske i Turske. Nešto kasnije postaje središte srpske kulture i duhovnosti.

bottom of page